Anyaként az élet

Anyaként az élet

Erős, kitartó... semmiképpen sem bűnös

2017. szeptember 11. - RM Klaudia

Sokat gondolkodtam rajta, hogy írjak-e erről a témáról, mert már nagyon sokan és nagyon sokféleképpen megrágták ezt. De egyszerűen nem hagyott nyugodni. Próbáltam rövidre fogni, mert rengeteg tudnék írni róla. Következzen az én verzióm.

Mélységesen felháborított, hogy azokat a nőket és férfiakat, akik lombik programon vettek/vesznek részt, bűnösnek nevezte Veres András, győri püspök. Rengeteg jelző eszembe jut, ha ezekre az emberekre gondolok, mint például az erős, kitartó, a reményt soha fel nem adó. A bűnös szó soha meg sem fordult volna a fejemben. 

Úgy gondolom, hogy a lombik egy csodálatos lehetőség mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva meddők. Évente most már tényleg több ezer gyermek megszületését teszi lehetővé csak Magyarországon. A lényege, hogy azt a folyamatot, ami a testben valamiért nem tudott megtörténni, idekint hajtják végre némi rásegítéssel. Azokat a megtermékenyített és lefagyasztott petesejteket, amiket a pár később nem kíván felhasználni, eladományozhat olyan pároknak, akik sajnos nem jutottak el még oda sem, hogy lehessen megtermékenyített petesejtjük.

Ez miért lenne bűnös dolog??

Én inkább csodálom azokat a párokat, akiknek van erejük ezt végigcsinálni akár csak egyszer is.Nem beszélve azokról, akik nem adják fel a reményt több sikertelen beültetés után sem. És vannak, akik elképesztő kitartással küzdenek akár hosszú évekig és mindent megtesznek azért, hogy végre a kezükben tarthassák a gyermeküket.

Úgy gondolom, hogy ez a bűnös magatartástól a lehető legmesszebb van.

Persze értem én a püspököt is. Soha nem kellett ezen végigmennie vagy akár csak a közelébe kerülnie ilyen problémáknak. Fogalma sincs arról, hogy ez mekkora testi és lelki harc egy pár számára.

Én személy szerint hálás vagyok azért, hogy a tudomány eljutott erre a szintre, hogy a meddő párokon ilyen formán lehet segíteni, még ha nekünk nem is kellett a programot végigcsinálnunk. Teljes mellszélességgel támogatom a lombik programot és bízom benne, hogy egyre több és több embernek tudnak majd segíteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rmk-anyakentazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1712654567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.09.11. 20:49:07

Azért nem érted, mert nem vagy katolikus. Nem bántásból mondom, jogod van azt gondolni amit szeretnél, de a püspök csak a hivatalos katolikus álláspontot tolmácsolta. Mintha azon háborodnál fel, hogy a hinduk bűnösnek tartanak, amiért hamburgert eszel, vagy a muszlimok, amiért kolbászt. :)

2017.09.11. 21:01:33

Kedves Klaudia!

Értelmesen lehetne erről eszmét cserélni, de tartok tőle, hogy csak az indulat, a megfellebbezhetetlen ítélet, és ennek folyamán csak a meddő, parttalan vita lenne, ami sehová nem vezet.

De!
Először közelítsük meg biológiai oldalról a kérdést.

Azon gondolkodtál-e, hogy az evolúció nem véletlenül találta ki a természetes szelekciót, és a kiválasztódást? Talán nem véletlenül alakul úgy, hogy a DNS-hibás egyed nem képes továbbadni örökítőanyagát.
A program során mindkét szülő DNS-ét használják fel, lehetőség szerint előbb ún.
inszemináció, majd ha ez nem működik, akkor a lombik program során.

Szerinted, ha a természetes gyermeknemzés nem sikerül mert - DNS hiba, hormonhiba, életképtelen spermium vagy egyéb epigenetikai - probléma merül fel, akkor mekkora lehet a valószínűsége, hogy a lombikban megtermékenyített embrió nem hordozza magában a fenti hibákat?

Feltűnt Neked, hogy egyre több a Down kóros, és különböző fizikai és mentálisan terhelt gyermek születik? Nem játszhatunk istent, mert rosszul fog elsülni. Mielőtt vallással támadnál- materialista és ateista vagyok, aki a random evolúciós elméletben hisz.

Ráadásul éppen végstádiumos rákkal küzdök, tehát éppen jó példa vagyok.
Az összes felmenőm rákban halt meg és/vagy rákkal küzd.
Azaz egyértelmű a genetikai terheltség.
Ha magam is gyermeket nemzettem volna - a nővérem már nem is képes szülni, mert bizonyított EGFR DNS-mutációja van - nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy Ő is daganatos beteg lenne.

De nézzük erkölcsi oldalról a kérdést.
Abban teljesen igazad van hogy mindenkinek joga van a gyermeknevelésre.
Abban is, hogy ezt úgy válasszák meg, ahogy a jog megengedi.
De eszedbe jutott e más megoldás is? Például béranyaság, örökbefogadás?

Magam is 19 évig voltam állami gondozott, de szívesebben lettem volna egy családban, mint egy intézetben.

Arra próbáltam csak rávilágítani, hogy nincs örök igazság.
Nincs minden szemszögből elfogadható és megdönthetetlen ítélet senki felett.
A püspök úrnak van hite, van ura, de ugyanakkor véleménye is lehet!
Azért a véleményért pedig Ő tartozik számadással a feljebbvalóinál.

Ennyi.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2017.09.11. 22:30:13

@Látens Inszinuáció: az én ismerősi körömben is volt több lombikbébi.
Bár tudományos bizonyítékom nincs erről, nekem erős a "gyanúm", hogy a nő meddőségében szerepet játszhat, ha az apjával nem volt jó, egészséges viszonya, és itt lehet gondolni pszichikai károsodástól a fizikai bántalmazásig. Nem biztos, hogy egy nő fel tud dolgozni egy ilyen traumát, vagyis tudat alatt és testileg egyszerűen nem tudja odaadni magát a félrfinak annyira, hogy gyerek legyen belőle. Ilyen esetben a lombik szükséges "rossz" megoldás, és a születendő babának attól még lehetnek jó génjei.
Egyébként engedelmeddel elolvastam pár régebbi hozzászólásod, és nagyon szimpatikusak. Merész dolog, hogy ennyi mindent megosztasz madadról a neten, én pl.nem merném.
A betegséghez sok erőt neked!

2017.09.12. 08:16:10

@Dinamuki:

Nincs félnivalóm.
Az elveimért kiállok bárhol és bárkivel szemben, aki szintén az értelmes eszmecsere híve.
A jó kívánságot pedig külön köszönöm!
süti beállítások módosítása